Mrljane

Vatra i lug. Svaki Mrljanac zna što slijedi. Luče su to koje na Badnjak ožive stari Semić, brdo koje se nadvilo nad mjestom. Ali Semić je i mjesto priča, mjesto odakle križ čuva iz visine sav narod, ali i mjesto zbog kojeg vrijedi posjetiti Mrljane. Pogled na razvedeni Pašmanski kanal neprocjenjiv je.

Pođete li nekoliko metara u podnožje brda dolazite do starih kamenih kuća. Ostaci su to starog naselja, koje se tek u zadnjih stotinjak godina preselilo na rubove mora. Danas se u njima razvija ruralni turizam, pa je domaći pomidor ili sir, samo jedna od gastronomskih užitaka.

Na samome rubu, gdje more ljubi zemlju, protkana je mudrost starih Rimljana u prirodnoj blagodati morske vode i blata, koje sebično skriva morsko dno. Postoje dokazi koji nam pričaju o davnim vremenima, kada je kuga morila svijet, a priroda je na ovome mjestu pokazala svoju snagu izlječenja.

Gdje smo?

Zadarski arhipelag čuva veliki broj otoka. Pašman je jedan od njih. Smjestio se svega par kilometara od kopna, a tako blizu blaga Kornata.

 

Pašman bb (p.p. 1)
23262 Pašman
Hrvatska

+385 (0)23 260 155

info@pasman.hr

 

Pašman Guide App