Neviđane

„Sveti Ante koj' si na konalu, podaj sriću svakomu mornaru.“

Neviđane voli svog pomorca, oca i dida, muža kojeg u prošlosti nije bilo kod kuće dugo vremena. Zato je žena njemu u čast i opjevala te otplesala kolo, a tradicija se do danas nije prekinula. Luka je puna brodova i lađica koje čekaju svoj red na šepurenje pred dragim mjestom.

Stari ljudi s ponos će reći kako je iz Neviđana teško poći. Netko kaže da je to zbog ljepote pješčane plaže, netko kaže zbog bistroga mora, domaće hrane, jedne od četiriju crkava, ali stariji kažu drugačije.

Neviđane je prije tri stotine godina morila kuga. Zvali su je Ždraka,a danas znamo da je bilo zlo, koje je, prema predaji, jednu zimsku noć viknulo: „Udvoje, udvoje!“. Ipak, jedan je mještanin odgovorio „Učetvoro, učetvoro“, pa tako, za hvalu Bogu, na svaki Badnjak, Staru godinu i Tri kralja Nevici slave, danas zaštičeno znakom Hrvatske nematerijalne baštine, Nevisku koledu. Običaj je to neprocjenjivog bogatstva i najveći ponos svakog Neviđanca.

Gdje smo?

Zadarski arhipelag čuva veliki broj otoka. Pašman je jedan od njih. Smjestio se svega par kilometara od kopna, a tako blizu blaga Kornata.

 

Pašman bb (p.p. 1)
23262 Pašman
Hrvatska

+385 (0)23 260 155

info@pasman.hr

 

Pašman Guide App