Jeste li znali?

Pašmanski kanal

Na Jadranu najčišći, a u srcima najdraži. Pašmanski kanal, zbog izmjene morske struje svakih šest sati zaista je najčišći dio Jadranskog mora. Njegova bogata flora i fauna idu tomu u prilog, te je on sve češće istraživačko odredište nautičara i zaljubljenika u, još uvijek velikim dijelom, netaknutu prirodu.

Podmorje na mjestima ljubomorno čuva tajne prošlosti, pa nije rijetkost naiđete li na potopljeni brod ili nađete ostatke rimskoga grada. More je tu od pamtivjeka, a otpratit će i naše stope. U istome moru učili su veslati sve generacije naših predaka, a opet mu se mladi s takvom ljubavlju okreću.

Čistoća te tu osvaja. U rana svitanja ono ti obuzme tijelo nestvarnom svježinom. Noćna kupanja dio su mladosti svakoga tko je otok posjetio, ali i zapamtio svjetlucanje mora pod mjesečinom, dok planktoni igraju svoje kolo oko tvoga tijela.

Uvala na uvali. Pješčane plaže pune dječje radosti. A kao kuna svega, na mjestu gdje kao da čuva svoj materin otok, gleda nas Galešnjak. Otok ljubavi. Srce svijeta.

Južna strana (blizina Kornata, pogled, Robinzon)

Južna strana Pašmana san je za mnoge. Priroda i ti. Sjediš na kamenu s nogama u moru i shvatiš kako je stara ribarska kućica iz tvojih leđa i sva ljepota što je okružuje, s perlama netaknutih otočića ispred sebe, zaista izgubljeni dio raja.

Kamen. Škrapa. Priroda u svojoj punini. Ali samo stotinu metara iznad, na jednoj od stotinu staza, u ono vruće kasno poslijepodne, svjedokom si neopisive ljepote. More kao da u zlatnim bojama izgara dok se sunce polako spušta u san, pa sve kao da za noćaš opet traži neku novu još neistraženu uvalu Kornata, koji, čini ti se, samo su djelić od tvoje ruke. I baš taj trenutak i ti poželi krenuti putevima Robinsona.

Gdje smo?

Zadarski arhipelag čuva veliki broj otoka. Pašman je jedan od njih. Smjestio se svega par kilometara od kopna, a tako blizu blaga Kornata.

 

Pašman bb (p.p. 1)
23262 Pašman
Hrvatska

+385 (0)23 260 155

info@pasman.hr

 

Pašman Guide App