Manifestacije

Ždreške lazi

Ždrelac ljeti veliki broj turista koji rado posjećuju večer kulture i tradicije, prenošenja znanja, pjesme i plesa, pa se tako Ždreške lazi pretvaraju u važnu manifestaciju otoka Pašmana. KUD „Sv.Luka“ i ženska udruga „Lavanda“ u tome pomažu.

Litnje maškare

Iako je vrijeme Karnevala zimska priča, Ždrelac se ponosi što i ljeti ubuče svoja druga lica te se kao brodolomac ili koji vještac spušta ulicama malog mjesta uveseljavajući pritom mnogobrojnu publiku.

Rock night

Svake godine Banj posjeti veliki broj mladih iz cijele Europe u sklopu Europskog projekta Music culture. Ovdje mladi rokeri, a većina po prvi puta, pokazuju svoje znanje, uče od starijih te uživaju gostoprimstvo svih gradova učesnika, pa tako i Banja.

Međunarodna smotra folklora

Više od trinaest godina prve subote u srpnju Dobropoljana postaje središte kulture otoka. Tog dana odvija se smotra folklora na kojoj sudjeluju domaća i strana kulturno-umjetnička društva koja se trude da tradicija kulture , umjetnosti i plesanja nikada ne utrne.

Košarkaški turnir

U rodnom mjestu našeg slavnog Krešimira Ćosića svima najdraži sport, košarka, u vrijeme turnira poprima veliki značaj jer se ekipe sa svih okolnih otoka i kopna međusobno natječu i dokazuju svoju spretnost.

Malonogometni turniri

Najvažnija sporedna stvar na svijetu u malom obliku, a otočanima kao da je tih sedam dana najvažnija. Za vrijeme Malonogometnog turnira svaki se dan odvijaju utakmice da bi svi s veseljem pozdravili pobjednike i proveselili se do ranih sati. Na zadnji dan turnira održava se koncert u čast zatvaranja turnira.

Neviska koleda

Zimska idila u Neviđanima je posebna. Naime, Neviđane je jedinstveno po svojem tristo godina starom običaju paljenja Kolede u tri noći, Badnjak, Stara godina i Tri Kralja, kada daju Bogu zahvalu za zdravlje i spas od kuge koja je nekad vladala. U običaju sudjeluju svi mještani te s veseljem dijele zajedničku večeru na glavnom trgu.

Otočko natjecanje u Praćan

Ljeto u Neviđanima bježi od mora u hlad šume na staru mjesnu gusternu. Nekada je služila kao napajalište, a danas je mjesto manifestacija i dom Otočkog najtecanja u praćama koje iz zaborava vadi starinsku igru i nove naraštaje uči kako valja očuvati nasljeđe.

Fešta o ribe

Mrljane je odlučilo svima pokazati kako je najzdravije jesti ono što imamo u svom vrtu ili moru pred kućom, pa tako svake godine odlučno kuha brudete ili peće ribu na gradele, sve preljevajući domaćim maslinovim uljem.

Slovenska noć

Najveći broj gostiju na otoku je iz Slovenije pa je mjesto Pašman odlučilo, njima u čast, održavati, danas tradicionalnu, Slovensku noć koja je popraćena glazbenim zvijezdama Slovenije.

Jadranske igre

Svake godine Pašman rado ugošćava svima poznate Jadranske igre. Tog dana u luci nisu važni brodovi ili barke već konopi, bačve, lopte i otoci s palmama. Veselje je ovdje zagarantirano.

Sajam otočkih proizvoda

Svaki tjedan Pašman ti daje mogućnost upoznavanja malih obrtnika i ljudi koji svojim talentom spadaju u svojevrsne umjetnike koji koristeći materijal s otoka pretvaraju običan kamen u skulpturu, a ljekovite trave u kreme i ulja. Priroda i umjetnost u jednome.

Krajska fešta

Fešta koja već godinama sredinom ljeta veseli goste cijelog otoka. Otočka hrana i domaća pića pozivnica su koju ne možete odbiti.

Mišulić siđa

U starom dijelu Kraja, jedan je dan kada se stare ulice bude i život u njima se vraća u vrijeme naših baka i djedova. Starinske igre, odjeća, hrana i piće ono je što se nudi, a pjesme i veselja ima na pretek.

Klapske večeri u Pašmanu

Božićni koncert

Gdje smo?

Zadarski arhipelag čuva veliki broj otoka. Pašman je jedan od njih. Smjestio se svega par kilometara od kopna, a tako blizu blaga Kornata.

 

Pašman bb (p.p. 1)
23262 Pašman
Hrvatska

+385 (0)23 260 155

info@pasman.hr

 

Pašman Guide App